miércoles, 24 de enero de 2018

competeixen pel «negoci dels avis


diaritreball.cat/grans-empreses-fons-dinversio-competeixen-pel-negoci-dels-avis-catalunya/

Grans empreses i fons d’inversió competeixen pel «negoci dels avis» a Catalunya

L’aposta té com a base l’expectativa de creixement d’una facturació estable i amb una molt baixa morositat malgrat que la Generalitat té congelades les tarifes des de 2010


Tres grans grups empresarials competeixen amb força en el món de les residències per a la gent gran a Catalunya i a Espanya. Eulen Servicios Sociosanitarios, SAR Aquavitae i Sanitas Mayores. Aquests conglomerats, junt amb un conjunt de companyies de grandària mitjana i altres que procedents de la diversificació de societats vinculades amb la construcció, han entrat amb força en aquest àmbit els últims anys. Fan una aposta per un sector, el de l’atenció a la vellesa, que tot i les restriccions de l’ajuda pública té una importantíssima expectativa de creixement, segons fonts del sector.
Eulen Sociosanitarios dóna servei actualment a 169.000 persones a l’Estat Espanyol. Té una facturació que supera els 155 milions d’euros i dóna feina a 8.895 professionals, que s’ocupen no només de les residències sinó d’altres serveis, com centres de dia o assistència domiciliària.
Domus Vi, és una altra marca que aposta pel mercat de l’atenció a la vellesa. Es tracta d’un altre gegant que té gairebé 22.000 places en residències a tot l’Estat espanyol. Té també més de 19.000 treballadors que donen servei no només a l’assistència residencial sinó també a altres àmbits com l’atenció domiciliària. L’any 2016 va facturar uns 460 milions d’euros, segons la mateixa companyia.
Sanitas Mayores és la filial creada per al món de la geriatria per aquest grup de sanitat privada. Té 43 residències, de les quals 11 a Catalunya. A més, la marca té al principat tres centres de dia. Això suposa en conjunt uns 3.000 treballadors per atendre 6.000 places. El 2016 va facturar per valor de 98 milions, amb un increment del 3,18%, segons l’empresa.
Totes les grans empreses fa anys que inverteixen a comprar o construir noves residències. Això malgrat que les taxes que paga a Catalunya la Generalitat per subvencionar l’atenció residencial estan congelades des de l’any 2010. Quina és la clau d’aquesta confiança en el futur?
També els inversors i fons internacionals en centres per a la tercera edat, entre ells Blackstone, ja fa temps que han posat els seus ulls en aquest àmbit i en especial a les ciutats de Barcelona i Madrid. Busquen residències en funcionament, a poder ser d’almenys 150 llits, afirmen fonts bancàries. Segons els seus estudis invertir en residències és una oportunitat d’or perquè es tracta de “negocis recurrents” o d’ingressos fixos o periòdics que, a més, presenten una baixa morositat (no arriba a l’1%, quan la bancària supera 9%) i per l’existència d’una demanda in crescendo d’acord amb les xifres de gairebé plena ocupació que mostra el sector.
Segons un informe de 2016 de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), la patronal catalana del sector. A Catalunya hi havia 1,36 milions de persones amb edat superior als 65 anys, dels quals gairebé la meitat superaven els 75 anys i 212.000 tenen més de 85 anys. L’any 2051 el nombre de persones de més de 65 anys haurà crescut un 79%. Les persones majors de 75 anys s’hauran incrementat un 114% i les que superin els 85 anys un 155%, segons les previsions de futur.
Acra agrupava el 2016 un total de 413 entitats i empreses a Catalunya. El càlcul d’aquesta organització és que de les aproximadament 57.000 places que hi ha en residències, només unes 5.000 són directament públiques. La resta són privades, la majoria de les quals compten amb aportació de fons públics per al seu funcionament. Aquesta dependència feia que el 2016 hi hagués llistes d’espera per entrar en els centres públics mentre que al mateix temps hi havia places buides en els centres privats o concertats, per manca de subvenció de l’administració, segons fonts del sector. Només en espera de plaça en una residència pública o privada, a Catalunya hi havia 24.000 persones dependents, segons va informar aquell any la llavors consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa.
Segons Acra “desconeixem el percentatge de mercat que ocupen aquestes grans empreses a Catalunya, tot i que és cert que en els darrers anys s’han incrementat determinades operacions de compra i venda de grans grups en el sector residencial, sobretot a Espanya”.
Per altra banda, la patronal catalana considera que “la implantació d’aquestes empreses no guarda cap relació amb l’adaptació del conveni a Catalunya. El conveni marc estatal, que és el que regeix de forma majoritària en el sector assistencial català, es troba actualment en situació d’ultra activitat”.
Quina seria la injecció econòmica necessària per fer que el sector pogués absorbir la demanda de serveis? Les empreses i també els sindicats del sector: CCOO i UGT, van elaborar un manifest a finals de 2017 en el qual demanaven a la Generalitat una aportació de 300 milions en 3 anys per situar en un punt acceptable l’atenció a la gent gran de Catalunya.
Les aportacions públiques, en forma de taxes són decisives, segons patronals i sindicats, per millorar les condicions dels treballadors a Catalunya. N’hi ha uns 40.000 i la queixa expressada és que des de 2010, data en què es van congelar les tarifes públiques, aquests professionals han perdut, pel cap baix un 10,7% de la seva capacitat adquisitiva. De retruc, les condicions de treball han empitjorat, expliquen al sector de geriatria de CCOO, perquè per fer rendibles els negocis «s’escatima personal, cosa que fa que la càrrega de feina sigui cada cop més difícil d’assumir».

Reivindicació dels familiars

Com afecta la irrupció de grans grups econòmics en el «negoci» de la geriatria? Sense que es consideri representatiu del conjunt, està en marxa des de fa dos anys un moviment de familiars d’usuaris que criden l’atenció respecte de 5 residències públiques que gestiona a Catalunya una Unió Temporal d’Empreses denominada Ingesan-Asproseat. Darrere d’aquest nom hi ha un altre de més conegut: la constructora OHL. Segons José Luís Olivé, portaveu del grup de familiars, «La Generalitat quan havia de concedir la gestió privada d’aquestes cinc residències el primer que va fer va ser rebaixar el plec de condicions. Després quan va entrar l’empresa gestora encara les va rebaixar més, un 15%, i això ha fet que es deteriorés el servei, especialment amb reducció de plantilla. Cada planta de 28 llits va passar a tenir de 3 a 2 cuidadors especialitzats», afirma. Va ser després de les protestes dels familiars que s’ha tornat a la proporció de treballadors inicial. La reducció de les condicions afecta també el manteniment dels edificis públics, que no es renoven, diu Olivé.
El moviment dels familiars d’usuaris ha aconseguit més de 15.000 firmes i un compromís de la Generalitat de tornar a licitar la concessió de les 5 residències públiques amb noves bases. L’adjudicació s’hauria de fer abans de juliol i els familiars consideren que la situació d’interinitat del govern català fa que actualment no se sàpiga on és l’expedient de tramitació, «a Barcelona o a Madrid», cosa que inquieta i omple d’incertesa els usuaris. Mentrestant les multinacionals segueixen apostant pel nou negoci de l’atenció als avis i àvies.

martes, 23 de enero de 2018

Empresarios del Sector de la dependencia


cuidar de alguien que, a todas luces, ya ha muerto.



Un efecto secundario de la prolongación
espectacular de la vida ha sido el incremento de
la incurable demencia de Alzheimer

Los afectados por esta enfermedad viven durante años transformados en vegetales sin conciencia ni recuerdos, despojados de las facultades del alma que los definían como seres humanos.
El coste emocional y social que supone la asistencia a estos enfermos es muy alto. Los familiares no solo pierden a una persona que aman, sino que además, tienen que sufrir la amargura y la impotencia que supone cuidar de alguien que, a todas luces, ya ha muerto.

Luis Rojas Marcos (Todo lo que he aprendido)


Poco a poco, adoptamos una posición de compresión y tolerancia hacia las circunstancias de otros, y comenzamos a interesarnos por ellos, a entender su mundo y a practicar genuinamente la solidaridad.

domingo, 7 de enero de 2018

Concentració i lliurament de carbó del sector de Geriatria



Dilluns 8 de gener, a les 12.30 hores, davant de la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball (c/Sepúlveda, 148-150, Barcelona)

Concentració i lliurament de carbó del sector de Geriatria per denunciar la passivitat de la Generalitat

El dia 8 de gener SSMM els Reis Mags d’Orient portaran els regals i les cartes amb els desitjos per a aquest 2018 de familiars, usuaris i professionals de la dependència al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i també hi portaran carbó.

Prèviament, des del sector de Geriatria de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya farem una assemblea de delegades i delegats el mateix dia 8 (a les 10.00 hores a la seu del sindicat a Via Laietana, 16, Barcelona), on explicarem el full de ruta de les accions que hem de dur a terme el 2018 en aquest sector. L’objectiu és fer visible el menyspreu professional i la manca de recursos humans i materials de què disposem per atendre amb dignitat els nostres familiars.

Denunciem la passivitat i/o immobilitat de l’Administració de la Generalitat de Catalunya durant aquests anys de crisi, cosa que ha fet que el sector hagi anat empitjorant cada cop més. I ens trobem que les empreses que concerten amb la Generalitat i Ajuntaments per donar aquest servei són majoritàriament mercantils, fundacions, religioses...

Catalunya registra, conjuntament amb Andalusia i la Rioja, el major número de persones en llista d’espera que són beneficiàries d’una prestació durant els darrers mesos. A tall d’exemple, a Catalunya, hi ha 90.000 persones beneficiàries d’una prestació que encara són en llista d’espera.

Des de CCOO opinem que és denigrant que aquest sector estigui tan poc reconegut professionalment, i al nostre entendre, també es tracta d’un tema de gènere, ja que el 88% de les professionals que hi treballen són dones.

La majoria d’empreses (especialment els grans grups com per exemple EULEN SERVICIOS SOCIOSANITARIOS, SAR QUAVITAE (DOMUS), SANITAS MAYORES....) s’emparen en un conveni estatal que fa més de dos anys que s’està negociant, i amb el qual les patronals pretenen que les treballadores facin de tot, al marge de les seves qualificacions professionals: curar, cuidar, netejar... I ni tan sols compleixen amb el pagament de 60 €/any que haurien de cobrar els professionals i que ho tenim guanyat per sentències judicials: amb el no-pagament del mateix, les empreses de 1.000 treballadors s’estalvien 60.000 €. Estem parlant de treballadores que sobreviuen amb 800 € mensuals, treballant 40 hores setmanals, que necessiten aquests diners.


Des de CCOO exigim a l’Administració que deixin de concertar els serveis amb totes aquelles  empreses que no compleixin amb els drets laborals del seu personal, i que, per tant, no respecten a les persones.
També, des de CCOO hem realitzat unes enquestes a diferents empreses, i els resultats obtinguts són esfereïdors:
-Més del 60% de les empreses enquestades no compleixen els mínims d’un conveni laboral, que ja, de per si, és precari.
-Més d’un 70% de professionals pateixen maltractes físics i verbals, derivats del propi grau de dependència dels usuaris.
-Hi ha un increment “in-crescendo” de malalties músculo-esquelètiques dels professionals; evidentment, derivades del treball.

Per al sindicat, cal que ens encoratgem i defensem la dignitat tant professional com de gènere. Cal que els nostres grans puguin estar ben cuidats en l’últim tram de la seva vida i no siguin part d’una cadena de treball.

És per això que el dia 8 de gener, a les 12.30 hores, iniciem les mobilitzacions amb una concentració a Barcelona davant la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball (c/Sepúlveda, 148-150), per donar visibilitat pública tant als usuaris presents i futurs que utilitzen aquest servei com a les treballadores del sector.


Per a més informació:
-Helena Motos, responsable de Geriatria de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, tel. 686.489.856
-Josep Maria Yagüe, secretari d’Acció Sindical de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya. tel. 638.035.399

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 5 de gener de 2018


agenda:          dilluns 8 de gener de 2018
                        a les 12.30 hores
                        Dir. Gral. de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball -
                        c/Sepúlveda, 148-150. BCN

jueves, 4 de enero de 2018

Político canalla Político cruel



Si hay algún político que dice, que le  gustaría atender a la dependencia, pero no hay dinero suficiente,
Estamos ante un político canalla
Político cruel
Político que no ve el sufrimiento de las personas en situación de dependencia y de los familiares que le acompañan.
Esa persona que pueda decir eso, que no hay dinero para la dependencia, es una persona que no tiene alma, o es un ignorante supino.

José Manuel Ramírez
Presidente observatorio estatal para la dependencia



miércoles, 3 de enero de 2018

EQUIPARACION SALARIAL



EQUIPARACION SALARIAL
Hacemos las mismas funciones, sin embargo, no cobramos igual.
Mas de un 30% de diferencia es la lo que cobra una Gerocultora/gerocultor en Euskadi en comparación con un Gerocultora/gerocultor en Catalunya.

¿por qué estámos peor pagados?
¿La Dependencia olvidada en Catalunya?

EQUIPARACIO SALARIAL
Fem les mateixes funcions, però,
no cobrem igual.
Més d'un 30% de diferència
és el que cobra una gerocultora / gerocultor a Euskadi en comparació amb una gerocultora / gerocultor a Catalunya.

Per què estem pitjor pagats?
La Dependència oblidada a Catalunya?

martes, 2 de enero de 2018

Joan Manuel Serrat llegar a viejo


Si se llevasen el miedo,
y nos dejasen lo bailado
para enfrentar el presente...
Si se llegase entrenado
y con ánimo suficiente...

Y después de darlo todo
- en justa correspondencia -
todo estuviese pagado
y el carné de jubilado
abriese todas las puertas...

Quizá llegar a viejo
Sería más llevadero,
Más confortable,
Más duradero.

Si el ayer no se olvidase tan aprisa...
Si tuviesen más cuidado en donde pisan...

Si se viviese entre amigos
que al menos de vez en cuando
pasasen una pelota...
Si el cansancio y la derrota
no supiesen tan amargo...

Si fuesen poniendo luces
en el camino, a medida
que el corazón se acobarda...
y los ángeles de la guarda
diesen señales de vida...

Quizá llegar a viejo
Sería más razonable,
más apacible,
más transitable.

¡Ay, si la veteranía fuese un grado...!
Si no se llegase huérfano a ese trago...

Si tuviese más ventajas
y menos inconvenientes...
Si el alma se apasionase,
el cuerpo se alborotase,
y las piernas respondiesen...

Y del pedazo de cielo
reservado para cuando
toca entregar el equipo,
repartiesen anticipos
a los más necesitados...

Quizá llegar a viejo
sería todo un progreso,
un buen remate,
un final con beso.

En lugar de arrinconarlos en la historia,
convertidos en fantasmas con memoria...


Si no estuviese tan oscuro
a la vuelta de la esquina...
O simplemente si todos
entendiésemos que todos
llevamos un viejo encima.

lunes, 1 de enero de 2018

Deseos año nuevo 2018



Trabajamos en Geriatría.
Uno de los trabajos mas duros y menos reconocidos.
Esperemos que este año nuevo, nos traiga el reconocimiento que tanto deseamos.
Por un convenio Catalán de Geriatría.
Feliz año 2018

SALUDOS
FERNANDO

Grup de treball

  https://youtube.com/watch?v=syq47o87IaA&feature=share